Psychiatrie voor juristen
Psychiatrie voor juristen geeft een overzicht van psychiatrische stoornissen. In hoofdstuk 1 krijgt de lezer uitleg wat een psychiatrische stoornis is, hoe een diagnose wordt gesteld, welke methoden daarvoor worden gebruikt en hoe een psychiatrische stoornis kan worden geclassificeerd. Daarbij leggen de auteurs uit hoe de dsm-iv en -5 zijn ingedeeld. Het boek gaat uit van de dsm-5. In hoofdstuk 2 komen de verschillende behandelsettings en -methoden aan bod. De hoofdstukken 3 tot met 16 zijn elk gewijd aan een specifieke psychiatrische stoornis. Aan het einde van elk hoofdstuk gaan de auteurs tevens in op relevante forensische aspecten.
De auteurs formuleren de doelstelling van hun boek als volgt: ‘Binnen de juridische praktijk kan men geconfronteerd worden met gedrag waarbij een psychiatrische stoornis een rol speelt. Als jurist is juist kennis van het gedrag nodig om de cliënt of verdachte te begrijpen en om daar bij de bejegening rekening mee te houden. Tevens is deze kennis een vereiste om gedragsdeskundige rapportages kritisch te beoordelen. Ook is de kennis van psychiatrische stoornissen een voorwaarde om zich een beeld te kunnen vormen van mogelijk toekomstig grensoverschrijdend gedrag, zoals relevant is bij procedures betreffende verplichte psychiatrische zorg.’
Het boek leest makkelijk weg en geeft in heldere taal een beknopt overzicht van stoornis, ontstaan, behandeling en beloop. Heel verhelderend is de beschrijving van het bijbehorende gedrag en om welke redenen en in welke situaties bijvoorbeeld agressiviteit kan optreden. Zoals gezegd, elk hoofdstuk heeft een paragraaf over de forensische aspecten. Hier wordt specifiek ingegaan op gedrag en omstandigheden die voor de juridische praktijk van belang zijn. Relevante informatie voor de strafrechtjurist, maar ook bijvoorbeeld voor de notaris of civielrechtelijke jurist. Het boek voldoet dan ook volledig aan de doelstelling.
Er zijn diverse andere boeken die een inleiding geven in de psychiatrie en die een heldere beschrijving geven van de stoornissen en het gedrag dat daarbij hoort. De meerwaarde van dit boek voor juristen ligt in de beschrijving van de forensische aspecten. Deze beschrijving is niet uitputtend, maar geeft in vogelvlucht praktische informatie over situaties en gedragingen die zich kunnen voordoen in de juridische praktijk, waaronder wilsbekwaamheid, toerekeningsvatbaarheid en mogelijke agressiviteit.
Kortom, dit is een toegankelijk geschreven boek, dat inzicht geeft in het ontstaan, de behandeling en het beloop van psychiatrische stoornissen, met daarbij een beschrijving van aspecten die voor de juridische praktijk van belang zijn. Een aanrader voor juristen.
M. Maessen