The American Psychiatric Publishing textbook of suicide assesment and management (2de druk)
De tweede editie van dit tekstboek is een update en uitbreiding van de eerste uitgave, die in 2006 verscheen en in 2007 (p. 915) in dit tijdschrift werd gerecenseerd. De tweede editie is fors dikker (en duurder) geworden, met meer hoofdstukken in een andere, logischer volgorde. Sommige hoofdstukken zijn bijna hetzelfde als in de eerste editie, maar dat zal er wel mee te maken hebben dat er bij bepaalde onderwerpen, bijvoorbeeld ‘psychiatrist reactions to patient suicide’ niet veel nieuws te melden valt.
Anders is het gesteld met evidence-based farmacotherapie: het betreffende hoofdstuk geeft een (weliswaar beknopt) overzicht van de recente controverse inzake de effecten van antidepressiva op het risico van suïcidaal gedrag. In het deel over behandeling is tevens een hoofdstuk over de bijdrage van cognitieve therapie aan suïcidepreventie (ct-sp) toegevoegd, één van de weinige evidence-based psychotherapeutische behandelingen voor suïcidepreventie. Het hoofdstuk is een uitgebreide beschrijving van een eerder gepubliceerde studie van Brown en collega’s, onder wie Aaron Beck. Deze instructieve en lezenswaardige bijdrage biedt een terechte aanvulling op het hoofdstuk over psychodynamische behandeling door Gabbard e.a., dat ook al in de eerste editie verscheen.
Ook het hoofdstuk over emergency services is beduidend beter en praktischer geworden met onder meer herkenbare gevalsbesprekingen, een overzicht van mogelijke medicamenteuze interventies en een bespreking van inschatting van het risico van suïcidaal gedrag.
Naast deze op de praktijk gerichte hoofdstuk- ken is een aantal hoofdstukken meer theoretisch van aard, maar daarom niet minder lezenswaardig. Zo is er een hoofdstuk over suïcide en het internet en behandelen twee hoofdstukken suïcide in een forensisch-psychiatrische context.
Een tweede editie van dit tekstboek was nodig gezien de relatief snelle toename in inzichten in de oorzaken en behandeling van het risico van suïcide. Bij de bewerking van het boek is meer aandacht gegaan naar eenvormigheid van de hoofdstukken en is minder sprake van inhoudelijke overlapping en daarmee vervallen twee opmerkingen die ik in de recensie van de eerste editie maakte.
Blijft het feit dat het voorkómen van gerechtelijke vervolging na de suïcide van een patiënt een erg Amerikaanse insteek in heel wat hoofdstukken blijft. Niettemin is dit een tekstboek met uitstekende bijdragen, dat daardoor ook voor de hulp- verlener in de Lage Landen een bruikbare handleiding is bij één van de moeilijkste opdrachten in de zorg, namelijk het omgaan met het risico van suïcide.
C. van Heeringen