Dialectical Behavior Therapy for Binge Eating and Bulimia
De auteurs zijn ervaren behandelaars en onderzoekers op het gebied van eetstoornissen. Ze hebben hun behandelprogramma, dat ook de basis vormt voor hun onderzoek naar de effectiviteit van deze behandeling, gepubliceerd in boekvorm. Het gaat om een aangepaste vorm van dialectische gedragstherapie (dgt) voor patiënten met eetbuien, met en zonder purgeergedrag of ander compensatiegedrag, die niet suïcidaal of verslaafd zijn aan middelen, en niet voldoende verbeterd zijn na de gangbare behandelingen voor bulimia nervosa, cognitieve gedragstherapie of interpersoonlijke psychotherapie of gedragstherapie voor patiënten met een eetbuistoornis. Deze behandelingen richten zich op verstoord eetgedrag, overwaardige ideeën en interpersoonlijke problemen, maar niet expliciet op de rol van negatieve emoties bij bulimia en eetbuistoornis.
Het boek is bedoeld voor therapeuten die getraind zijn in dgt, maar die weinig ervaring hebben met de behandeling van eetstoornissen, en voor therapeuten die patiënten met eetstoornissen behandelen en niet bekend zijn met dgt.
De auteurs beginnen het boek met een verantwoording voor hun keuze voor dgt. Patiënten met een eetbuistoornis en bulimia blijken tekorten te hebben in hun vermogen om met negatieve emoties om te gaan. Eetbuien kunnen worden opgevat als een poging om pijnlijke emoties te verlichten. De auteurs hebben inmiddels voor hun aangepaste dgt bij eetbuistoornis en bulimia nervosa ook empirische ondersteuning gevonden in een gerandomiseerde gecontroleerde trial voor beide condities.
Er is een uitvoerig hoofdstuk over motivering van patiënten en het verkrijgen van hun volle medewerking aan het behandeldoel: stoppen met eetbuien. Het behandelprogramma wordt zeer gedetailleerd beschreven. Per zitting komen alle besproken vaardigheden, schema’s en oefeningen aan bod. Daarbij worden ook suggesties gegeven hoe met veel voorkomende problemen in het aanleren van vaardigheden om te gaan. Ook het huiswerk staat uitvoerig beschreven.
De belangrijkste aanpassing in hun benadering is het samenvoegen van individuele therapie en vaardigheidstraining in een groepszitting van 2 uur voor 8 tot 12 patiënten. Vooral het eerste deel, huiswerk bespreken voor 8 tot 12 patiënten binnen een uur, vraagt veel van de flexibiliteit van de therapeuten.
Het boek sluit af met een hoofdstuk over terugvalpreventie en summiere informatie voor onderzoekers.
Alles samen is dit een zeer leesbaar boek met waardevolle inzichten in de dynamiek van boulimie en eetbuistoornis. De auteurs geven zelf al de beperking aan: dgt is een complexe behandeling waarbij het lezen van een boek niet volstaat om deze adequaat uit te voeren. De complexiteit van moeilijk behandelbare eetstoornissen laat zich evenmin volledig doorgronden na het lezen van een boek. Een gedegen kennis van de dgt lijkt onontbeerlijk voor het adequaat uitvoeren van de hier beschreven behandeling. Een aanrader voor wie werkt met de beschreven populatie.
A. de Greef