Relatie tussen psychische stoornissen en werk
achtergrond Werken maakt aanspraak op fysieke, maar in steeds sterkere mate ook op mentale vermogens. Daarnaast is werken in hoge mate een sociale en interactieve bezigheid. Bij de meer recente verschuiving van lichamelijke naar hoofdarbeid, worden steeds hogere eisen gesteld aan eigenschappen als communicatie, samenwerken, flexibiliteit, scholing en bijscholing. Voor mensen die juist wat betreft hun psychische functies kwetsbaar of beperkt zijn, is een dergelijke arbeidsmarkt complex, bedreigend en in een deel van de gevallen ontoegankelijk.
doel De deelnemer te introduceren in de complexe en veelzijdige relatie tussen arbeid en psychische (on)gezondheid. De navolgende presentaties in een samenhangend perspectief te plaatsen.
methoden Gebruik wordt gemaakt van de wetenschappelijke literatuur en een aantal nationale en internationale nota’s op dit terrein.
resultaten In deze inleiding worden de veranderingen in de arbeidsomstandigheden van de laatste decennia kort geschetst. Vervolgens worden de psychische gevolgen van werkloos zijn beschreven. Ten slotte wordt aangegeven welke symptomen van psychische aandoeningen het functioneren op de werkplek belemmeren of soms onmogelijk maken.
conclusie Mensen met een goede algemene psychische gezondheid reageren autonoom op veranderende en flexibele arbeidsomstandigheden. Zij die op dit punt minder bedeeld zijn, kunnen het op het terrein van werken moeilijk hebben. Oog voor hun beperkingen en studie naar de interventies die hen kunnen ondersteunen, zal in de verdere bijdragen aan de orde komen.