Onderzoek naar de geestelijke gezondheid van adolescenten (TRAILS); enkele bevindingen
toelichting trails ( TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey) is een grote studie naar de psychische, sociale en lichamelijke ontwikkeling van kindertijd tot in de volwassenheid. Sinds 2001 worden 2900 jongeren gevolgd, vanaf hun 10e jaar tot hun 24e. Het is een uniek en innovatief bevolkingsonderzoek en wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van onderzoekers van onder andere de universiteiten en umc’s van Groningen, Utrecht en Rotterdam.
In de periode tussen kindertijd en volwassenheid maken jongeren grote veranderingen mee, op zowel lichamelijk als psychisch en sociaal gebied.In deze overgangsjaren worden keuzen gemaakt en richtingen ingeslagen die van grote invloed kunnen zijn op iemands latere welzijn en gezondheid. Een belangrijk deel van het trails-onderzoek betreft de psychische (on)gezondheid. Het gaat hierbij zowel om emotionele problemen als om gedrag. Niet alleen problematische, maar ook succesvolle ontwikkelingstrajecten worden bestudeerd. trails staat stil bij vragen als: wat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling? Hoe komt het dat bij sommige jongeren de problemen zich snel lijken op te stapelen en bij andere juist niet? Welke combinatie van persoonskenmerken en omstandigheden kan ervoor zorgen dat een negatieve ontwikkeling in gunstige zin verandert of juist andersom? Welke jongeren zoeken hulp bij problemen? Krijgen ze die hulp ook?
leerdoel Meer kennis van de oorzakenvan de psychische (on)gezondheid is van groot belang omdat het kan helpen om eventuele problemen te voorkomen of al in een vroeg stadium te behandelen. Door te weten welke groepen veel risico op problemen lopen, is het mogelijk om op een efficiënte manier te werk te gaan. Dat wil zeggen, de aandacht vooral te richten op diegenen die dat het meeste nodig hebben.