Een doelmatigheidsstudie van de behandeling van psychische klachten bij zwangeren; dagbehandeling versus poliklinische behandeling
achtergrond Sinds 2005 is er een dagbehandeling voor zwangere vrouwen met psychische klachten op de afdeling Psychiatrie van het Erasmus mc. Het dagbehandelingsprogramma is gebaseerd op een gestructureerd samengesteld dagprogramma van bewezen effectieve therapieën (onder meer cognitieve gedragstherapie, psychoeducatie en psychomotore integratie) en jarenlange ervaring met de doelgroep. Een gunstiger kosteneffectiviteit wordt op basis van een pilot en klinisch opgedane ervaring vermoedt. Om dit aan te tonen, loopt sinds januari 2010 de dapper-studie (Daycare Alternative Psychiatric Pregnant women Efficiency Research) op het Erasmus mc.
doel Het doel van de dapper-studie is het evalueren van de doelmatigheid van de groepsgewijze dagbehandeling ten opzichte van de standaard individuele ambulante poliklinische zorg, in termen van:
——klachtenreductie van moeder;
——afname gecompliceerde zwangerschappen en bevallingen;
——zorggebruik van moeder en kind.
methoden Gerandomiseerde gecontroleerde trial waarbij 275 zwangeren met psychiatrische en/of persoonlijkheidsstoornis (volgens scid) worden toegedeeld aan poliklinische of dagbehandeling. Tijdens de behandeling vullen zij wekelijks een dagboekje in over hun stemming, slaapkwaliteit en zorggebruik. Daarnaast worden er elke vijf weken vragenlijsten (onder meer bsi, epds en ham-d) afgenomen. Follow-up vindt plaats tot zes weken post partum.
resultaten De eerste resultaten van de dapper-studie zullen tijdens het congres bekend worden gemaakt.
conclusie Deze volgt tijdens het congres.