Moreel beraad: betere (zelf)zorg?
achtergrond Steeds meer zorginstellingen in Nederland gebruiken moreel beraad als instrument om te reflecteren op wat goede zorg is. De Moreel Beraad Groep van het vumc heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar onder andere de manier waarop moreel beraad wordt ingezet en betekenis krijgt in de psychiatrie.
doel In een zesjarig Moreel Beraad-project in een ggz-instelling in het zuiden van het land hebben verschillende hulpverleners (diverse disciplines) ervaring opgedaan met moreel beraad. Door middel van interviews is gekeken naar op welke manier moreel beraad van invloed is geweest op het dagelijks handelen van deze deelnemers van moreel beraad. Verder zijn de geïnterviewden gevraagd naar hun betekenis van moreel competent handelen en de manier waarop dit volgens hen vorm krijgt in de praktijk.
methoden Een kwalitatieve studie waarbij gebruik is gemaakt van de responsieve methodologie. In moreel beraad krijgt dit vorm door alle groepen van mensen te betrekken wiens belang in het geding is, de betrokkenen rond het morele probleem. In het onderzoek heeft dit vorm gekregen door de groep mensen te betrekken die nauw betrokkenen zijn geweest in de vormgeving en monitoring van moreel beraadprojecten en deel hebben genomen aan een reeks moreel beraadbijeenkomsten.
resultaten Het blijkt dat de deelnemers van moreel beraad uiteenlopende behoeften hebben en daarom moreel beraad ook op verschillende manier inzetten. Dit heeft onder andere te maken met de thematiek die men tegenkomt in het werk en de manier waarop men in het werk staat.
conclusie De functie die moreel beraad heeft is persoonlijk en verschillend. Daarnaast blijkt dat het ontwikkelen van (morele) competenties niet een duidelijk afgebakend leertraject is met een eenduidig doel. De vraag is of moreel beraad een individueel gerichte ondersteuning zou moeten zijn, of dat zij meer een ondersteunende rol in een team zou moeten spelen.