Watching the movies, beating the stigma’s
achtergrond Psychiatrisch patiënten, hun familieleden maar ook hulpverleners krijgen veelvuldig met stigmatisering te maken. Stigmatisering kan behandeling en herstel in de weg staan. Stigmatisering wordt vaak niet herkend omdat deze wordt geïnternaliseerd of ontkend.
doel Het doel van de voordracht is het leren herkennen van stereotype manieren waarop de psychiatrie, psychiatrisch patiënten, hun klachten, de hulpverleners en hun behandelingen in speelfilms worden verbeeld. Daarnaast is het de bedoeling dat deelnemers na de voordracht hebben geleerd met patiënten over de consequenties van stigmatisering en discriminatie te spreken. Er wordt een format gepresenteerd waarbij het spreken over stigmatisering wordt gebruikt als onderdeel van een psycho-educatiegroep voor psychiatrisch patiënten en hun familieleden.
methoden De voordracht bestaat uit een korte inleiding over verschillende stereotypen over psychiatrie en psychiatrisch patiënten die in speelfilms worden gebruikt. Vervolgens worden aan de hand van fragmenten uit speelfilms verschillende stigma’s besproken.
resultaten Psychiatrisch patiënten krijgen met vier belangrijke vormen van stigmatisering te maken en deze vormen komen ook in speelfilms terug. Het betreft zelfstigmatisering, stigmatisering door naasten, afwijzing en uitsluiting door de samenleving en stigmatisering door behandelaren.
conclusie Het onderkennen van de verschillende verschijningsvormen van stigmatisering van psychiatrisch patiënten is het beginpunt van het bestrijden van de effecten ervan. Deelnemers aan het symposium worden uitgenodigd hun ervaringen met stigmatisering en de resultaten van het bestrijden ervan met elkaar te delen. Het doel is dat de deelnemers het gepresenteerde format op de eigen instelling kunnen gebruiken voor een psycho-educatiegroep over stigmatisering voor patiënten en hun familieleden.
literatuur
Goei L de, Plooy A & Weeghel J van. Ben ik goed in beeld? Handreiking voor de bestrijding van stigma en discriminatie wegens een psychische handicap. Utrecht: Trimbos-instituut; 2006.
Robinson DJ. Reel Psychiatry: Movie Portrayals of Psychiatric Conditions. Michigan: Port Huron; 2003.
Sartorius N. & Schulze H. Reducing the Stigma of Mental Illness: A Report from a Global Programme of the World Psychiatric Association. Cambridge: Cambridge University Press; 2005.