Eye movement desensitisation and reprocessing (EMDR) bij kinderen met een verstandelijke beperking
achtergrond Eye movement desensitisation and reprocessing (emdr) is een evidence-based behandelmethode voor zowel kinderen als volwassenen die blijvende psychische of lichamelijke klachten overhouden aan een of meer ingrijpende gebeurtenissen. Er is nog nauwelijks effectonderzoek verricht bij kinderen met een verstandelijke beperking (vb). Deze doelgroep heeft meer risico op traumatische ervaringen vanwege beperkte cognitieve en verbale vaardigheden en geringere draagkracht (Mevissen 2010). emdr doet weinig beroep op verbale mogelijkheden, is een concrete en directieve methode en lijkt daarom in het bijzonder geschikt voor kinderen met een vb.
doel emdr beschikbaar maken voor getraumatiseerde kinderen met een vb.
methoden Bestaande emdr-protocollen worden aangepast door elementen aan te brengen als: visualiseren middels pictogrammen; ouders meer betrekken, bijvoorbeeld door hen het verhaal te laten vertellen; effectevaluatie via ouders en belangrijke derden (leerkracht), meer herhaling en meer sessies.
resultaten In een caseserie van 10 patiënten met een iq tussen 50-85 was er in 70% een goed resultaat. Alle patiënten maakten de behandeling af. Het aantal sessies varieerde tussen 2 en 10.
conclusie emdr is een veelbelovende behandelmethode bij kinderen met een vb.