Licht op stemming en slaap bij parkinson
achtergrond De ziekte van Parkinson manifesteert zich met klassieke motorische symptomen bradykinesie, hypokinesie, akinesie, rigiditeit, balansstoornissen en tremor. Maar ook met niet-motorische stoornissen, zoals autonome disfuncties en neuropsychiatrische stoornissen, waaronder depressie, apathie, slaapstoornissen, psychose, cognitieve stoornissen, angststoornissen en impulscontrolestoornissen. Stoornissen in de stemming en de slaap zijn een van de belangrijkste factoren voor de kwaliteit van leven van de parkinsonpatiënt en diens partner/mantelzorgers. Symptomen worden vaak onvoldoende herkend en/of niet onderkend en daardoor onvoldoende en/of inadequaat behandeld. Bovendien is er grote behoefte aan niet-medicamenteuze behandelalternatieven voor stoornissen in stemming en slaap bij de ziekte van Parkinson, gezien de contra-indicaties, bijwerkingen en/of beperkte effectiviteit van medicamenteuze behandelopties.
doel Inzicht verkrijgen in de niet-medicamenteuze behandelalternatieven voor depressie en slaapstoornissen bij de ziekte van Parkinson, meer specifiek de plaats van lichttherapie.
methoden Op basis van de huidige literatuur over lichttherapie enerzijds en behandeling van depressie en slaapstoornissen bij de ziekte van Parkinson anderzijds, worden hypothesen geformuleerd over de werking van licht voor de behandeling van stoornissen in stemming en slaap bij de ziekte van Parkinson.
resultaten Allereerst zal stilgestaan worden bij de verstoring van de biologische klok bij de ziekte van Parkinson en de pathofysiologie van stoornissen in stemming en slaap bij deze patiëntengroep. Vervolgens wordt de huidige stand van zaken gepresenteerd betreffende de indicaties, werking en effectiviteit van lichttherapie bij depressie en slaap. Op basis van deze bevindingen wordt een onderzoeksdesign gepresenteerd voor een nog uit te voeren klinische trial bij parkinsonpatiënten met depressie en slaapstoornissen.
conclusie Op basis van de huidige stand van de wetenschap is te verwachten dat lichttherapie een patiëntvriendelijk, goedkoop, toegankelijk en effectief behandelalternatief zou kunnen zijn voor de behandeling van stoornissen in stemming en slaap bij patiënten met de ziekte van Parkinson.