Slaap, depressie en de biologische klok: nieuwe behandelstrategieën
toelichting Depressie gaat veelal gepaard met symptomen die wijzen op een circadiane disfunctie, zoals slaap-waakstoornissen, veranderde sociale ritmen en diurnale stemmingswisselingen. Deze worden in verband gebracht met een verminderde werking van de nucleus suprachiasmaticus (scn), de biologische klok van de hersenen. De retina bevat speciale lichtgevoelige ganglioncellen die glutamaterg monosynaptisch met de scn verbonden zijn: de tractus retinohypothalamicus. Leeftijdsgebonden veranderingen in de fotoreceptie zouden kunnen resulteren in een onvoldoende stimulatie van de scn, waardoor de scn op oudere leeftijd minder actief is, met alle gevolgen van dien.
Dit symposium behandelt het voorkomen van en de ernst van slaapstoornissen bij depressie (Josine van Mill) en presenteert resultaten van lichttherapie op de depressie bij dementie (Rixt Riemersma-van der Lek), de resultaten van lichttherapie bij de gewone niet-seizoensgebonden depressie bij ouderen (Ritsaert Lieverse), alsmede veelbelovende toepassingen bij comorbiditeit van depressie bij parkinson (Odile van den Heuvel).
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht meer te weten over het voorkomen van slaapproblemen/verstoringen van de biologische klok en de toepassing van lichttherapie bij verschillende vormen van depressie.