Recidiverende depressie: kennis uit een gerandomiseerd onderzoek met 10 jaar follow-up
toelichting Het onderwerp recidiverende depressie is zeer relevant voor de psychiatrische praktijkvoering. Niet alle depressies recidiveren, maar op een polikliniek psychiatrie recidiveert over een periode van vijf jaar bijna de helft van de patiënten en van de opgenomen patiënten met depressie is dit ongeveer een derde in het eerste jaar na ontslag.
In 2000 startten wij een van de weinige onderzoeken naar patiënten met recidiverende depressie, de Delta-studie. Bij de start van het project verkeerden onze patiënten in een euthyme fase. Wij onderzochten of recidivering was tegen te gaan met cognitief-therapeutische technieken, welke voorspellers er waren voor recidivering, de rol van biologische en psychologische factoren voor het verloop en vele andere onderwerpen. Recent deden wij de 10-jaars-follow-up.
In dit symposium vertellen verschillende auteurs wat deze fraai uitgevoerde 10-jaarsstudie zoal aan klinisch relevante kennis heeft opgeleverd en wat er inmiddels reeds met deze kennis is gedaan.
leerdoel Aan het einde van het symposium wordt de deelnemer geacht meer te weten over 1. de aard en ernst van recidivering bij depressie, 2. de mogelijkheden om recidivering tegen te gaan, 3. de psychologische mechanismen die bij recidivering van belang zijn en 4. biologische mechanismen die bij recidivering belangrijk zijn.