Risicoscreening bij kinderen en adolescenten op posttraumatische stressstoornis
achtergrond Jaarlijks zijn veel kinderen betrokken bij ongevallen en worden medisch behandeld in de shockroom van de Spoedeisende Hulp. Na een ongeval kunnen posttraumatische stressreacties optreden. Meestal verdwijnen deze vanzelf, maar 10 tot 35% van de kinderen krijgt chronische ptss. De symptomen worden vaak niet herkend waardoor diagnose en behandeling uitblijven. ptss gaat gepaard met ernstige klachten en belemmert het lichamelijke herstel. Het is daarom belangrijk kinderen met een verhoogd risico op ptss vroeg te identificeren. Omdat klachten van de ouders van invloed zijn op het herstel van de kinderen, is het van belang ook ouders met een verhoogd risico op ptss te herkennen. Met tijdige behandeling kunnen dan chronische klachten voorkomen worden.
In de vs is de Screening Tool for Early Predictors of ptsd (stepp) succesvol gebleken bij het voorspellen van ptss bij kinderen en ouders. Het steppinstrument wordt in de onderhavige studie aangevuld,
verfijnd en gevalideerd voor Nederland.
doel Het ontwikkelen van een korte screeningslijst waarmee kinderen en ouders met een verhoogd risico op ptss, geïdentificeerd kunnen worden.
methoden Bij 150 kinderen van 8 tot 18 jaar en een van de ouders, wordt binnen een week na het ongeval de vertaalde versie van de stepp afgenomen. Er worden aanvullende vragen gesteld over traumahistorie, pijn, coping en sociale steun.
Na drie maanden wordt bij kind en ouder een semi-gestructureerd interview afgenomen voor de diagnose van angststoornissen en comorbiditeit. Ook worden zelfinvulvragenlijsten ingevuld voor ptss, angst en depressie, gedrag en kwaliteit van leven. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het amc en het vumc en afgerond in de loop van 2012.
resultaten Voorlopige (deel)resultaten, met name over de relatie tussen pijn en ptss, worden gepresenteerd.
conclusie De eindconclusie is bekend in 2012.