Negatieve uitkomsten van kindermishandeling bij pleegkinderen binnen de pleegzorg
achtergrond Kindermishandeling lijkt de ontwikkeling van (gedrags)problematiek bij kinderen in de pleegzorg te versterken en indirect de kans op het mislukken van een pleeggezinplaatsing te vergroten. Empirisch onderzoek naar de gevolgen van kindermishandeling bij kinderen in de therapeutische pleegzorg is schaars, echter wel van belang gezien het groeiend aantal kinderen dat gebruikmaakt van pleegzorg.
doel Door zicht te krijgen op de relatie tussen kindermishandeling en de problematiek die bij de kinderen in de therapeutische pleegzorg speelt, kan het behandelbeleid binnen de therapeutische pleegzorg hier effectief op worden afgestemd. Doordat duidelijk in kaart wordt gebracht welke klachten het betreft en welke factoren ermee samenhangen, kunnen behandelaren symptomen (eerder) leren herkennen en kinderen adequater en eerder geholpen worden.
methoden Bij aanmelding van het kind bij de therapeutische pleegzorg wordt het willekeurig ingedeeld bij een behandelprogramma, te weten de therapeutische gezinsverpleging (tgv) of multidimensional treatment foster care for prescholer (mtfc-p). Het kind wordt gedurende een jaar diagnostisch gescreend op allerlei problemen. Zo wordt gekeken naar gedrags- en emotionele problemen, traumasymptomen, hechtingsmoeilijkheden, angst- en depressieklachten. Middels dossieranalyse wordt onder andere het subtype, de ernst en de duur van de kindermishandeling onderzocht met behulp van de checklist voor kindermishandeling (Barnett, Manly & Cicchetti 1993; Nederlandse vertaling Jonkman, Bolle, Van Harten-Hoogendam, Lindauer 2009). Van 140 willekeurig gekozen kinderen, hebben we gegevens rondom de psychopathologie en rondom kindermishandeling geanalyseerd.
resultaten Bijna alle kinderen laten een uitgebreid klachtenprofiel zien, naast een zeer ongunstige voorgeschiedenis.
conclusie De consequenties van deze onderzoeksresultaten op de behandeling en het afdelingsbeleid worden tijdens de presentatie besproken.