religie en spiritualiteit
Argument voor een betere verhouding tussen psychiatrie,
achtergrond Rond de eeuwwisseling werd al forse kritiek uitgeoefend op de ‘reli-lobby’ in de geneeskunde in het algemeen en in de psychiatrie in het bijzonder. Zijn de resultaten van het empirische onderzoek wel zo veelzeggend als beweerd wordt? Wat is eigenlijk (de nauwelijks verholen) agenda?
doel Een kritische evaluatie van conclusies die op grond van empirisch onderzoek getrokken worden, namelijk dat religie en spiritualiteit goed zouden zijn voor je (mentale) gezondheid.
methoden Op grond van de meest recente literatuur wordt een beknopt overzicht van (meta-)analyses gegeven.
resultaten Als altijd geldt ook hier dat data een zijn, maar de interpretatie van die data is twee. Belangrijk is dan ook te onderscheiden tussen ‘rekening houden met’ religieuze variabelen (diagnostiek) en ‘werken met’ religieuze variabelen (therapie).
conclusie De conclusie moet echter zijn dat – welke verschillen er ook zijn met betrekking tot definities en gebruik – religie en spiritualiteit behoren tot de kernovertuigingen, waarden en ervaring van mensen. Daarom behoort het onderzoek naar hun betekenis een vast onderdeel te zijn van de klinische en academische psychiatrie.