TOLLIUS: onderzoek naar de effecten van de implementatie van de richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag
achtergrond Werken volgens een vernieuwde standaard gaat meestal niet vanzelf. Dit geldt zeker ook voor de omgang met suïcidaliteit, wat een gevoelig thema is voor organisaties die zijn belast met deze zorg. Begin 2011 verschijnt de multidisciplinaire richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag.
doel Het tollius-project is ontwikkeld om het werken volgens deze richtlijn te stimuleren en het effect daarvan te onderzoeken.
methoden Een van de aanbevelingen in de richtlijn is medewerkers van ggz-instellingen te trainen in de vaardigheid ‘doorvragen naar suïcidaliteit’. Hierdoor leren medewerkers contact te maken met de wanhoop die achter suïcidegedachten schuilgaat en patiënten te motiveren voor een behandeling.
In de deelnemende instellingen worden medewerkers getraind volgens het train-de-trainer-model. Er worden aandachtsfunctionarissen suïcidepreventie geworven en getraind in het werken volgens de richtlijn. Vervolgens trainen de aandachtsfunctionarissen hun eigen teamleden in het werken volgens de richtlijn. Op deze wijze kunnen in korte tijd en met relatief geringe kosten veel medewerkers worden getraind. Participatie van de eigen medewerkers bevordert bovendien de kennisoverdracht. De volgorde waarin instellingen (of delen van instellingen) training ontvangen, wordt door loting bepaald.
Aan het project doen 12 ggz-instellingen mee. Om de effecten van de implementatie van de richtlijn te evalueren, worden gedurende drie jaar in alle instellingen metingen verricht op de drie niveaus: de patiënt (psychische gezondheid, mate van suïcidaliteit, kwaliteit van leven), de hulpverlener (competenties om met suïcidale patiënten om te gaan) en instellingen (kosteneffectiviteit en richtlijn adherence).
resultaten Het project bevindt zich in de opstartfase. In vier instellingen loopt op dit moment een pilot. Voorlopige resultaten worden gepresenteerd.
conclusie Wij verwachten dat een train-de-trainer-programma bijdraagt aan een betere compliance aan de richtlijn en het verbeteren van de zorg voor patiënten met suïcidaal gedrag.