Single case experimental design bij patiënten met nietaangeboren hersenletsel in de psychiatrie
achtergrond Bij het opstellen van de cbo-richtlijn voor de behandeling van neuropsychiatrische gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (nah), werd de werkgroep geconfronteerd met een gebrek aan graad-I-evidence, ondanks een bulk aan onderzoek op dit gebied. Er werd gezocht naar methodologisch goed uitgevoerd ander onderzoek. Ook hiervan werd weinig gevonden. Binnen het nah-circuit van Huize Padua in Boekel (onderdeel van ggz Oost Brabant) heeft men gezocht naar een methodologisch sluitende vorm van onderzoek die bij deze doelgroep, die helaas niet in groepen te verdelen is, toepasbaar is en voor de klinische praktijk relevante resultaten oplevert. Deze vorm is de single case experimental design (sced).
doel Tijdens deze presentatie zullen een of meer sced-onderzoeken naar het effect van interventies op gedrag bij nah en hun resultaten worden besproken. Naast de resultaten zullen ook methodologische aspecten worden toegelicht, waarbij de methode afgezet zal worden tegen andere methoden.
methoden sced. De kwaliteit van elk sced-onderzoek zal getoetst worden aan de internationaal gehanteerde sced-scale, ontwikkeld door Tate e.a.
resultaten Getoond zal worden dat met een methodologisch goed uitgevoerd scedonderzoek wetenschappelijk bewijs kan worden verzameld dat qua kracht direct onder de gerandomiseerde gecontroleerde trials (rct) kan worden geschaard.
conclusie sced-onderzoek draagt bij aan het verzamelen van hooggradig bewijs dat richtinggevend kan zijn voor de dagelijkse klinische praktijk. Zowel voor de specifieke doelgroep van nah-patiënten als in de psychiatrie in het algemeen.