Zorgmonitor NAH in de ggz
achtergrond Op diverse locaties in Nederland zijn gespecialiseerde afdelingen in de ggz gestart om aan de specifieke zorgbehoeften van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (nah) te kunnen voldoen. Deze populatie bevindt zich veelal in de chronische fase van het letsel en is vanwege aanzienlijke gedragsproblemen in de ggz terecht gekomen. Deze groep vereist speciale zorg. Hoe deze zorg er precies uit moet zien en welke middelen daarvoor nodig zijn, is nog onduidelijk. In Limburg is een zorgmonitor ontwikkeld waarmee de ggz- populatie op systematische wijze in kaart kan worden gebracht.
doel Deze zorgmonitor inventariseert persoonlijke gegevens, diagnose, gevolgen op diverse levensgebieden en behandelbeleid. De zorgmonitor wordt standaard ingevuld in diverse instellingen, waardoor een totaaloverzicht van de ggz-populatie onder behandeling wordt verkregen, dat als basis kan dienen voor zowel wetenschappelijke doeleinden (karakterisering van de populatie) als voor managementvraagstukken (bijvoorbeeld bepalen van zorgzwaarte).
methoden De samenwerkende instellingen van nah-afdelingen in de ggz (afgekort sinah) hebben de ggz-zorgmonitor het afgelopen jaar ingezet om de nah-populatie in kaart te kunnen brengen. Daartoe is de standaardzorgmonitor aangevuld met gegevens die relevant zijn voor een nah-populatie, zoals bijvoorbeeld cognitieve gevolgen van het letsel.
resultaten Met deze gegevens is een unieke dataset ontstaan voor de Nederlandse populatie.
conclusie Tijdens dit symposium worden de resultaten van de nah-zorgmonitor gepresenteerd van zo’n 130 patiënten.