Kindermishandeling: kennis verplicht tot handelen
toelichting Kindermishandeling komt vaak voor en binnen ons vak hebben we hier ook regelmatig mee te maken. Zowel binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie, waarbij kinderen en jongeren die een vorm van kindermishandeling hebben meegemaakt kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van psychopathologie, als binnen de volwassenenpsychiatrie, waarbij patiënten vaak als kind kindermishandeling hebben meegemaakt en vaak ook weer ouder/opvoeder zijn. Dit symposium is bedoeld om het thema kindermishandeling bij zowel kinder- en jeugdpsychiaters als volwassenenpsychiaters onder de aandacht te brengen.
In een aantal interessante presentaties komt dit thema aan de orde. Begonnen wordt met een presentatie over de medisch-somatische aspecten en differentiaaldiagnostische overwegingen bij het vermoeden van kindermishandeling. Ook de psychische aspecten als gevolg van kindermishandeling bij kinderen als volwassenen, die ook vaak ouder/opvoeder zijn, wordt besproken. De nieuwe Meldcode Kindermishandeling van de Koninklijke Nederlandse maatschappij tot bevordering der geneeskunst (knmg) heeft ook consequenties voor het werk van de psychiater. Een werkgroep vanuit de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) heeft een addendum meldcode kindermishandeling (amk) geschreven voor de psychiater. Wat is de rol en functie van het amk? En hoe is de verhouding met de psychiatrie? Tot slot zal ingegaan worden op familiedynamieken die een rol spelen bij kindermishandeling, zodat het mogelijk wordt te helpen een veilige context te creëren voor het kind.
leerdoelen 1. Bekend zijn met de medisch-somatische aspecten en differentiaaldiagnostische overwegingen bij vermoedens van kindermishandeling.
2. Bekend zijn met de psychische gevolgen van kindermishandeling bij kinderen en volwassenen.
3. Bekend zijn met en kunnen hanteren van de Meldcode Kindermishandeling van het knmg voor de psychiatrie.
4. Bekend zijn met de rol en functie van het amk.
5. Bekend zijn met familiedynamieken die een rol spelen bij kindermishandeling, zodat het mogelijk wordt een gezin te ondersteunen in het creëren van een veilige context voor het kind.