Eerste zorgcontact bij de psychiatrische crisisdienst als indicator voor de toegang tot de ggz
achtergrond Via de crisisdienst ingeschreven worden voor psychiatrische behandeling is anders dan via de reguliere weg. Dit heeft te maken met het spoedeisende karakter en de soms onvrijwillige basis waarop dit contact plaatsvindt. Onze hypothese is dat groepen die de route naar reguliere psychiatrische zorg minder opzoeken, zijn oververtegenwoordigd bij eerste zorgcontacten van de crisisdienst. Bij groepen die de weg naar de reguliere zorg mogelijk minder goed vinden kan gedacht worden aan immigranten, lage inkomensgroepen of ernstige en acute problematiek.
doel Zijn er factoren die er aan bijdragen dat iemand voor het eerst bij de ggz in beeld komt bij de crisisdienst en niet als reguliere aanmelding?
methoden De gegevens van de nieuwe inschrijvingen via de crisisdienst van Parnassia in de periode 2005-2007 werden vergeleken met de reguliere nieuwe inschrijvingen in dezelfde periode.
resultaten Bij de nieuwe inschrijvingen via de crisisdienst waren patiënten gemiddeld jonger, zij kwamen uit wijken met een grotere sociale achterstand en zij hadden veel vaker een psychotische stoornis. Zowel westerse als nietwesterse migranten waren relatief juist ondervertegenwoordigd bij de inschrijvingen via de crisisdienst.
conclusie Leeftijd, sociale achterstand en ernst van de psychiatrische problematiek lijken een rol te spelen bij de toegang tot psychiatrische zorg via de crisisdienst. In tegenstelling tot de verwachting werden immigranten bij de toegang via de crisisdienst juist minder gezien.