Visie van patiënten op het gebruik van dwang- en drangmiddelen en maatregelen en de impact op hun oordeel over de opname
achtergrond De belangrijkste redenen om een patiënt te separeren op een psychiatrisch gesloten opnameafdeling, is om te voorkomen dat een patiënt schade aan zichzelf of aan anderen toebrengt. Hiernaast worden als redenen genoemd: het in de hand houden van geagiteerd en gedesoriënteerd gedrag, het voorkomen van vernieling van de afdeling, ongepast gedrag en automutilatie (Badri & Mellsop 2001; Keski e.a. 2009). De vraag rijst waarom dit gedrag uiteindelijk wordt getoond en wat eraan vooraf ging. Gebeurt dit altijd bij bepaalde (heropgenomen) patiënten, was separeren volgens de patiënt een verkeerde inschatting of was het terecht?
doel Inzicht krijgen in de ervaringen van patiënten over de reden van ondergane dwang- en drangmiddelen en maatregelen en waar in het proces een dergelijke interventie voorkomen had kunnen worden. Het idee is om, mede met deze informatie, uiteindelijk te kunnen voorspellen bij welke patiënt en waar in het behandelproces een alternatief op dwang en drang, met name separatie, kan worden ingezet.
methoden Van alle patiënten die met ontslag gaan vanuit het kcap, worden eventuele ervaringen met separatie en dwangmedicatie uitgevraagd door middel van een semi-gestructureerd interview. Dit gebeurt (oktober 2010-januari 2011) door onafhankelijke onderzoekers aan de hand van een gemodificeerde vragenlijst van Geestelijke Gezondheids Zorg Westelijk Noord-Brabant, in samenwerking met het Erasmus MC.
resultaten De karakteristieken en totale waardering van de patiënten die wel of niet separatie en dwangmedicatie hebben meegemaakt, zullen worden vergeleken, alsmede het verschil in oordeel over de gehele opname.
conclusie Deze zal op het congres uitgebreid worden gepresenteerd.