De psychiatrie en de maatschappij vanuit historisch perspectief
toelichting De zorg voor de psychiatrische patiënt kan worden gezien als een graadmeter voor de mate van beschaving van een samenleving. Dit geldt voor het beleid van het nieuwe kabinet Rutte-Verhagen, maar ook voor het Nederland van 1841 toen de eerste krankzinnigenwet tot stand kwam als onderdeel van de hervormingen die mede aangezwengeld werden door Schroeder van der Kolk, de grondlegger van de Nederlandse psychiatrie. De historische dynamiek tussen maatschappij en psychiatrie komt ook tot uiting in de onverwachte bevindingen over de maatschappelijke rol van het krankzinnigengesticht in de eerste helft van de 20e eeuw en de uit maatschappelijke noodzaak geboren verslavingszorg. Al eerder ontstond in 1871 de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) als initiatief van de eerste generatie psychiaters, toen nog gestichtsgeneesheren.
Naar aanleiding van de 140e verjaardag van de NVvP zullen tijdens dit historische symposium vier historici hun kennis met u delen over verschillende aspecten van de maatschappelijke ontwikkeling van de psychiatrie in de afgelopen twee eeuwen.
leerdoelen Aan het einde van dit symposium heeft de bezoeker een historische overzicht gekregen van een aantal verschillende facetten van de maatschappelijke ontwikkeling van de Nederlands psychiatrie.