Behandeluitkomsten uit de praktijk beoordelen is ook wetenschap
achtergrond Over de wijze waarop effectiviteit van behandeluitkomsten gemeten moet worden, wordt fel debat gevoerd. De RCT heeft ontegenzeggelijk een unieke plaats.
Echter RCT’s meten niet het behandelresultaat van de gewone praktijk, lenen zich vaak niet voor randomisatie en zijn dermate arbeidsintensief dat ze enkel met omvangrijke subsidie kunnen worden uitgevoerd.
ROM creëert de mogelijkheid om effectiviteit op alternatieve, kosteneffectieve manieren te meten. Wetenschappelijk gebruik van ROM-gegevens zal tonen of en hoe benchmarken zinvol is.
doel Het aantonen dat voor het onderzoeken van effectiviteit van behandeling zowel RCT’s als alternatieve (quasi-experimentele) designs vereist zijn. Tevens zal worden beargumenteerd dat rom unieke mogelijkheden biedt om effectiviteit op kosteneffectieve wijze te onderzoeken, en dat voor zinvolle benchmark een wetenschappelijke benadering nodig is.
methoden De spreker zal zijn doel bespreken aan de hand van:
—— een literatuuroverzicht omtrent effectiviteitsonderzoek bij jongeren met gedragsstoornissen;
—— de stand van zaken in Nederland omtrent effectiviteitsonderzoek van door de Erkenningscommissie Gedragsinterventies erkende interventies.
resultaten Uit het literatuuronderzoek blijkt dat inzicht in effectiviteit erg beperkt is, vooral als we louter terugvallen op studies die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoen. Tegelijkertijd zeggen deze studies ons weinig over de effectiviteit in de dagelijkse praktijk, daar er enkel een selecte groep patiënten die bereid is deel te nemen wordt geïncludeerd. Voor het erkennen en het herbeoordelen van interventies in de Erkenningscommissie is dit problematisch. Dit probleem is niet eigen aan de ggz, maar speelt in zowat alle medische specialiteiten. Om die reden neigt de medische wereld steeds meer naar het uitvoeren van alternatieve designs.
conclusie Aan de hand van de resultaten zal de spreker beargumenteren dat ROM unieke mogelijkheden biedt om effectiviteit aan te tonen, op een wijze die eerder niet mogelijk was. Om dit te bereiken, is het van groot belang dat praktijk en wetenschap meer dan ooit te voren de handen in elkaar slaan.