Collaborative care voor de behandeling van depressie in het ziekenhuis: de eerste resultaten
achtergrond Depressie komt vaak voor in Nederland, met name bij patiënten met chronische lichamelijke ziekten. Om zowel verbetering van depressieve klachten als een gunstige invloed op de behandeling van de chronisch lichamelijke ziekte te bereiken, is een behandeling van chronisch lichamelijk zieke patiënten met comorbide depressie in de ziekenhuissetting essentieel. Een veelbelovend behandelmodel voor depressie is het collaborative caremodel.
doel Het onderzoeken van de effectiviteit van collaborative care voor de behandeling van depressie bij chronisch zieke patiënten op de polikliniek van het ziekenhuis.
methoden Na randomisatie op patiëntniveau in de behandelgroep of gebruikelijke zorggroep, werden de deelnemers aan het onderzoek een jaar gevolgd door middel van vragenlijsten. De behandelgroep kreeg een behandeling genaamd collaborative care. Dit is een samenwerkingsmodel met als kernelementen de inzet van een psychiatrisch verpleegkundige (caremanager), continue monitoring van de voortgang van de behandeling en inzet van een consulent psychiater ter ondersteuning van de caremanager. Primaire uitkomstmaat was de respons, gedefinieerd als een daling van 50% in de depressiescore ten opzichte van baseline. Ook werden somatische parameters gemeten. In totaal deden 82 personen mee aan het onderzoek.
resultaten De primaire uitkomstmaat (respons op de depressievragenlijst PHQ-9) na twaalf maanden, worden gepresenteerd op het congres.
conclusie Op grond van de nameting na drie maanden is in de bestudeerde populatie als geheel geen significant verschil in effectiviteit gemeten ten opzichte van de gebruikelijke zorg. Wanneer gecorrigeerd werd voor ernst van de lichamelijke klachten, verbeterden de collaborative carepatiënten wel significant. Op het Voorjaarscongres zullen de gegevens over twaalf maanden die dan bekend zijn, worden gepresenteerd. Waarna geconcludeerd kan worden of collaborative care effectief is voor ziekenhuispatiënten.