Collaborative care in de behandeling van depressieve werknemers met ziekteverzuim
achtergrond Depressie gaat vaak gepaard met langdurig verzuim, hetgeen grote individuele en maatschappelijke gevolgen heeft. Om naast klachtvermindering een snellere en meer duurzame terugkeer naar werk te bewerkstelligen, is een focus op terugkeer naar werk in de behandeling essentieel. In de huidige behandeling van depressieve werknemers ontbreekt dit echter vaak. In deze voordracht wordt collaborative care als behandelmodel besproken voor depressieve werknemers met ziekteverzuim.
doel Het evalueren van de effectiviteit van collaborative care bij depressieve werknemers met ziekteverzuim in 1. het verminderen van depressieve symptomen en 2. het versnellen van duurzame terugkeer naar werk.
methoden In een gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT) met randomisatie op patiëntniveau, werd de effectiviteit van collaborative care vergeleken met de gebruikelijke zorg. 126 depressieve werknemers met 4-12 weken verzuim werden geïncludeerd in de studie. Speciaal getrainde bedrijfsartsen vervulden de rol van caremanager. Verzuimbegeleiding werd in dit onderzoek gescheiden van de behandeling.
resultaten In deze voordracht wordt besproken hoe het collaborative carenetwerk er in de bedrijfsgeneeskundige setting uitziet, in vergelijking met collaborative care in de huisartsen- of ziekenhuissetting. Bovendien zullen de eerste resultaten besproken worden van de RCT. De kortetermijnresultaten zien er positief uit. Zo hadden op drie maanden na baseline meer werknemers in de collaborative caregroep respons (minstens 50% daling in depressieve klachten) dan in de gebruikelijke zorggroep. Langetermijnresultaten worden momenteel geanalyseerd en zullen worden besproken in dit symposium.
conclusie De toepasbaarheid en effectiviteit van collaborative care in de bedrijfsgeneeskundige setting zullen worden besproken.