Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR)
achtergrond Het medicatieproces bestaat uit verschillende stappen waarbij verschillende disciplines betrokken zijn. De kans dat iets misgaat, is aanwezig en dan kunnen de gevolgen groot zijn. Dit blijkt uit het Hospital Admissions Related to Medication
(harm)-onderzoek; jaarlijks worden circa 16.000 mensen opgenomen als gevolg van vermijdbare medicatiegerelateerde incidenten.
In 2008 is ggz Nederland gestart met het patiëntveiligheidprogramma ‘Veilige zorg, ieders zorg’. Symfora groep participeert in dit programma. Een van de speerpunten in het programma is het vergroten van de medicatieveiligheid, opdat de kans op vermijdbare schade wordt verkleind.
De Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisapothekers (nvza) heeft in opdracht van ggz Nederland, de Centrale Medicatie-incidenten Registratie (cmr) geschikt gemaakt voor de ggz.
doel Het doel van de cmr is zorgaanbieders te ondersteunen bij het reduceren van risico’s in het medicatieproces.
methoden Door medicatiegerelateerde incidenten niet alleen intern, maar ook landelijk te registreren, worden grotere aantallen meldingen verkregen. Door uniforme classificatie, wordt inzicht verkregen in de wijze waarop fouten ontstaan en hoe deze (kunnen) leiden tot schade bij patiënten. Deze posterpresentatie geeft het cmr-systeem weer en geeft tevens een overzicht van verworven inzichten welke, na toepassing, de medicatieveiligheid kunnen vergroten.
resultaten De landelijke database biedt de ggz de mogelijkheid tot:
- het definiëren van risicovolle stappen in het medicatieproces;
- het onderscheiden van groepen risicopatiënten en risicomedicatie;
- het opstellen van gerichte verbeteracties;
- het landelijk doorvoeren van verbeteringen op het gebied van medicatieveiligheid.
conclusie De cmr ggz biedt de ggz een efficiënte en effectieve methode om op verschillende niveaus te komen tot verbetering van de medicatieveiligheid.