Kennis van trauma en kindermishandeling: vrijblijvend of verplicht?
inhoud van de workshop Het thema trauma en kindermishandeling heeft de laatste jaren terecht toenemende aandacht van politiek en maatschappij. Uit onderzoek komt naar voren dat kindermishandeling regelmatig voorkomt en leidt tot forse beperkingen in het psychosociaal functioneren van het kind. Goede risicosignalering, effectieve traumadiagnostiek en behandeling zijn daarom ook van belang. Het begint bij het signaleren en vervolgens bij de vraag hoe te handelen bij vermoedens van kindermishandeling. De Koninklijke Nederlandsche maatschappij tot bevordering der geneeskunst (knmg) heeft een meldcode ontwikkeld en vanuit de psychiatrie is er een addendum geschreven. Na signaleren volgt verdere diagnostiek en het inzetten van een effectieve behandeling voor kind en ouders.
vorm Aan de hand van een casus kindermishandeling die als rode draad door de verschillende voordrachten loopt, geven de leden van de werkgroep Trauma en Kindermishandeling van het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie een interactieve mondelinge presentatie over bestaande kennis omtrent evidence-based preventie, diagnostiek en behandeling van trauma en kindermishandeling in de algemene (kinderen jeugd- en volwassenen)psychiatrische praktijk.
leerdoel Aan het eind van de sessie wordt de deelnemer geacht kennis te hebben van mogelijkheden voor evidence-based diagnostiek en behandeling van trauma en kindermishandeling en deze kennis toe te kunnen passen in de klinische praktijk.