Impact van (dreigende) suïcide
inhoud van de workshop Suïcidaliteit is een belangrijk fenomeen binnen onze samenleving in het algemeen en binnen de psychiatrie in het bijzonder. Er is in onze beroepsgroep veel kennis aanwezig, vooral op epidemiologisch gebied; wij onderscheiden een groot aantal risicofactoren en beschermende factoren. Daarnaast is er de laatste jaren ook toenemend aandacht gekomen voor suïcidepreventie en de zorg voor nabestaanden. Er is minder aandacht voor wat een suïcide of ‘slechts’ de dreiging daarvan betekent voor de professionals die er direct bij betrokken zijn. Ons beroep kent veel beoordelingssituaties, zoals tijdens een acute dienst. Hierbij moeten regelmatig beslissingen worden genomen waarbij het inschatten van het suïcidegevaar cruciaal is. In de praktijk wordt vaak onderschat hoe lastig en belastend deze taak kan zijn. Dit onderwerp is extra van belang in de opleidingsfase.
vorm Na een korte theoretische inleiding worden twee studies gepresenteerd. Eerst een onderzoek naar de impact van suïcide op hulpverleners binnen een grote ggz-instelling. Daarna een vergelijkbaar onderzoek naar de impact van suïcidedreiging bij het uitvoeren van acute dienst (door aios en psychiaters). Aan de hand van een aantal slides, waarop een stelling wordt gepresenteerd met meerdere antwoorden, wordt de zaal uitgenodigd zich uit te spreken wat betreft persoonlijke ervaringen, meningen en attitudes ten aanzien van de aspecten van (dreigende) suïcide die direct raken aan de eigen beleving van het beroep. Gestreefd zal worden naar het vinden en formuleren van strategieën die de impact van dit onderwerp meer hanteerbaar kunnen maken.
leerdoel De deelnemer heeft na afloop een breder begrip van de gevolgen die een (dreigende) suïcide kan hebben voor hemzelf en andere professionals. Dit heeft direct positieve gevolgen voor zijn behandelpraktijk. Hij zal beter in staat zijn om patiënten waarbij suïcidegevaar een rol speelt, adequaat te beoordelen en te behandelen.