Bipolaire stoornis, van diagnose naar stabilisatie. Toepassingen van de sociaalritmemeter
inhoud van de workshop De diagnose bipolaire stoornis is vaak het begin van een lange weg van vallen en opstaan. Terugval in manie of depressie komt regelmatig voor. Het bereiken van stabilisatie, verwerking en acceptatie is doorgaans een proces van jaren.
De sociaalritmemeter (srm) is een hulpmiddel op de weg naar stabilisatie en zelfmanagement. Deze is te gebruiken in individuele begeleiding of in groepsverband, in een aparte module of als onderdeel van een deeltijdbehandeling, of gecombineerd met interpersoonlijke psychotherapie (ipt) tot interpersoonlijke en sociaalritmetherapie (ip-srt).
Het is een gedragstherapeutische interventie, gericht op stabiliseren van het leefritme, waardoor de kans op een stemmingsomslag kleiner wordt. Elke dag wordt het tijdstip genoteerd waarop een aantal dagelijks terugkerende bezigheden werd uitgevoerd. Door dit te vergelijken met het verloop van de stemming, wordt duidelijk hoe depressieve of manische symptomen samenhangen met veranderingen in het sociaal ritme.
Het gebruik van de srm is onmisbaar in een zorgprogramma voor bipolaire stoornissen. Besproken wordt op welk moment in de behandeling deze kan worden ingezet en aangepast aan het niveau van de patiënt. Aan de hand van casus worden de toepassingen van de srm verder uitgewerkt.
vorm In een aantal korte inleidingen komen theoretische achtergrond, onderzoek en mogelijke toepassingen van de srm aan bod. Vervolgens zullen enkele casus ter discussie worden voorgelegd. Deelnemers kunnen indien gewenst zelf een casus inbrengen met betrekking tot behandelinterventies bij een bipolaire patiënt.
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht kennis te hebben van de theoretische achtergrond en praktische toepassing van de sociaalritmemeter bij de behandeling van patiënten met een bipolaire stoornis.