Transference-focused psychotherapie in de klinische psychotherapie
inhoud van de cursus Transference-focused psychotherapie (tfp) is een vorm van psychotherapie, ontwikkeld voor patiënten die in en buiten de therapeutische situatie ageren en die daarom over het algemeen een contra-indicatie krijgen voor de een of andere vorm van traditionele psychoanalytische psychotherapie. In meerdere studies is de klinische werkzaamheid van tfp ondertussen empirisch aangetoond.
tfp onderscheidt zich van de traditionele psychoanalytische psychotherapieën door de psychopathogenetische visie op agressie en de daaruit voortvloeiende actieve, inkaderende houding van de therapeut en de focus op de overdracht en tegenoverdracht zoals die onder meer in het ageren manifest wordt. De therapie is aanvankelijk (door-)ontwikkeld als ambulante therapie voor patiënten met een borderlinepersoonlijkheidsstructuur, maar het model wordt sinds kort ook (weer) ingezet om klinische psychotherapie vorm te geven. Dit schept de mogelijkheid dat patiënten voor wie een ambulante psychotherapie aanvankelijk als te zwaar wordt ingeschat, de behandeling klinisch beginnen en zo nodig ambulant voortzetten.
vorm Na twee theoretische voordrachten waarin de visie van tfp op de pathogenetische rol van agressie wordt uitgewerkt en de praktische uitwerking daarvan in de praktijk wordt toegelicht, volgen videopresentaties van respectievelijk een sociotherapeutische en een psychotherapeutische sessie, aan de hand waarvan theoretische concepten geoefend worden.
leerdoel Aan het eind van de sessie moet de deelnemer in staat zijn om de principes van tfp die ook behulpzaam zijn in de algemeen psychiatrische praktijk, toe te passen en is in staat om zelfobjectrepresentaties/basale assumpties te onderscheiden op basis van observeerbare daden, gebruik makend van de concepten overdracht en tegenoverdracht. Tot slot wordt de deelnemer geïnformeerd over de (on-)mogelijkheden van klinische psychotherapie.