Samenwerken onder moeilijke omstandigheden
inhoud van de cursus Ongecompliceerde betrekkingen blijken in de forensische kliniek zeldzaam te zijn. Behandelaars en verpleegkundige teams hebben dan ook veel behoefte aan instrumenten om te kunnen taxeren of er samengewerkt wordt of niet. Het vermogen om vormen van non-coöperatie, coalitievorming en voorstadia van vijandigheid te kunnen herkennen, is voor hen van groot belang, soms van levensbelang. ‘De Mat®’ is zo’n instrument. Dit stelt hen in staat haarscherp te kijken naar de interactie met de cliënt en de effecten te onderzoeken van het eigen handelen op de behandelrelatie en de behandeldoelstelling.
Deelnemers krijgen een verkorte training (de gewone training duurt zeven dagdelen) waarin ze kennismaken en oefenen met praktische instrumenten als de rood-groene Mat, de Tas en Kan niet/Wil niet. In de cursus wordt apart stilgestaan bij de interactie met cliënten met psychopathologische problematiek.
vorm Deelnemers brengen eigen casuïstiek in (interactieproblemen uit de dagelijkse praktijk) en deze wordt ‘op de Mat’ gezet. Van de deelnemers wordt een actieve participatie verwacht. Basisprincipes van de trainingsmethodiek (rood-groen, de Tas, Kan niet/Wil niet) worden uitgelegd en geoefend. De resultaten van de training binnen de Pompestichting (cluster B en psychopathologie) worden gepresenteerd.
leerdoel De deelnemer krijgt inzicht in de handicaps bij forensische problematiek (cluster B) voor zover relevant voor de interactie. Hij krijgt handvatten hoe hij zichzelf als instrument kan inzetten om de invloed van de problematiek van de patiënt te beperken. Hij krijgt ook inzicht in de methode ‘De Mat’.