Angststoornissen: diagnostiek en begeleide zelfhulp
inhoud van de cursus Ongeveer 10% van de bevolking kampt met een angststoornis. Voor deze mensen blijkt begeleide zelfhulp een effectieve en toepasbare interventie te zijn. Dit werd aangetoond in een randomised controlled trial (rct) waarbij de effectiviteit van 1. begeleide zelfhulp, 2. Nederlands Huisartsen Genootschap (nhg)-standaard en 3. cognitieve gedragstherapie gedurende de behandelperiode van 12 weken en een follow-up van drie en negen maanden werden vergeleken.
De begeleide zelfhulp wordt in de nulde, eerste en tweede lijn geïmplementeerd.
De zelfhulphandleiding bestaat uit een introductie, uitleg over angst, cognitieve technieken, ontspanningsoefeningen en oefening in het dagelijks leven. De patiënt wordt geadviseerd de behandeling over 12 weken te spreiden. Tevens wordt de patiënt aangeraden de behandeling met hulp van een helper te doen. Bij de handleiding zit een cd met ontspanningsoefeningen, een registratiebijlage, een oefenbijlage, een brochure voor de helper en de antwoorden op de vragen die na ieder hoofdstuk gesteld worden.
De begeleiding bestaat uit vijf consulten met uitleg over de zelfhulp, het beantwoorden van vragen, het bespreken van de voortgang en het motiveren om door te gaan.
Het doel van deze cursus is leren de angststoornissen goed te diagnosticeren en kennis te maken met het toepassen van de begeleide zelfhulp. Vooraf aan de cursus dient het materiaal van de begeleide zelfhulp doorgenomen te worden.
vorm In het eerste gedeelte wordt op interactieve wijze de diagnostiek van de verschillende angststoornissen en begeleide zelfhulp besproken. In het tweede gedeelte wordt aan de hand van eigen casuïstiek in rollenspellen geoefend met de begeleiding van het eerste consult, het motiveren van de patiënt en het begeleiden van een vervolgconsult. Plenair worden de ervaringen van de verschillende groepen met elkaar gedeeld.
leerdoel Aan het einde van de sessie wordt de deelnemer geacht kennis te hebben verworven over diagnostiek van de angststoornissen en in staat te zijn de begeleide zelfhulp toe te passen in de eigen praktijk.