Brainwiki; een digitale plek voor kennisuitwisseling
over kinderpsychiatrie met kinderen
achtergrond De laatste tijd wordt de ene na de andere hulpsite voor kinderen en jongeren met psychische problemen gelanceerd. Er is (nog) geen onderzoek dat aantoont dat deze sites effectief zijn.Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie kiest een andere koers. Er is een goede, wetenschappelijk gefundeerde informatieve website voor kinderen ontwikkeld, genaamd Brainwiki. Zowel door inhoud, vormgeving als tone of voice onderscheidt deze website zich van andere.
Het Landelijk Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie vertaalt resultaten uit wetenschappelijk onderzoek en maakt deze praktisch toegankelijk voor zowel professionals in de jeugd-ggz als ouders en kinderen. De samenwerking met de ouder- en patiëntenverenigingen is hierin essentieel.
Voor Brainwiki leidt dit tot:
1. Een informatieve omgeving voor zowel kinderen en jongeren met een psychiatrische aandoening als de mensen in hun omgeving. Naast informatievergaring kan de kennis ook praktisch ingezet worden in de vorm van een spreekbeurt of werkstuk.
2. Een sociale omgeving waar kennis praktisch wordt gemaakt. Het is een plek waar kinderen met elkaar in contact komen en kennis en ervaringen kunnen uitwisselen. De aandoening staat hier niet centraal.
In deze discussiegroep wordt Brainwiki gepresenteerd. De aandacht gaat uit naar het samenspel tussen content, functioneel en grafisch ontwerp en de combinatie van patiëntenperspectief en het medisch-wetenschappelijke model op deze website. Tevens zal vanuit het gezichtspunt van de wilsbekwaamheid van kinderen gediscussieerd worden over deze digitale vorm van het delen van kennis met onze jeugdige patiënten. Dit wordt met filmbeelden geïllustreerd.
stellingen
1. Less is more: belangrijk bij informatieve websites voor kinderen.
2. ‘Psych, stay out of my life!’
3. Kinderen jonger dan 12 jaar missen de cognitieve vermogens en de levenservaring om belangrijke medische beslissingen te kunnen nemen.
leerdoel Aan het einde heeft de deelnemer kennis van knel- en kernpunten bij het vertalen van wetenschappelijke kennis naar patiënten via internet, in dit geval naar kinderen en ouders.