Antipsychotica bij kinderen en adolescenten, minder of
maatwerk?
achtergrond Het aantal voorschriften van antipsychotica bij kinderen en adolescenten is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Steeds duidelijker wordt dat bijwerkingen zoals gewichtstoename en metabole afwijkingen een belangrijk gezondheidsrisico vormen voor de langere termijn, bij een groep patiënten met a priori al een hoger risico om overgewicht of obesitas te hebben. Zijn er in veel gevallen geen gedragtherapeutische/ orthopedagogische interventies mogelijk waarmee gedragsproblemen veel effectiever en veiliger behandeld kunnen worden? De vraag is of de indicatiestelling voor deze middelen niet aangescherpt moet worden, gezien de beperkte evidence voor langetermijnbehandeling bij kinderen en adolescenten. En dient de indicatiestelling door een kinder- en jeugdpsychiater te gebeuren? Voor een kleinere groep patiënten zullen wij als (kinder- en jeugd)psychiaters echt geen alternatief hebben en is behandeling met antipsychotica noodzakelijk. Hierin zullen we onze verantwoordelijkheid moeten nemen, wat intensieve monitoring betekent en behandeling van bijkomende morbiditeit.
stellingen
1. Antipsychotica bij kinderen en adolescenten dienen alleen door een kinder- en jeugdpsychiater te worden voorgeschreven.
2. Intensieve monitoring van bijwerkingen aan antipsychotica is nodig tot meer bekend is over risico’s op korte en lange termijn.
3. Veel voorschriften voor medicatie kunnen voorkomen worden door meer focus op gedragstherapeutische en orthopedagogische ondersteuning. De psychiater heeft hier een consultatieve rol in.
leerdoel De deelnemer heeft meer awareness aangaande de ontwikkelingen rondom antipsychoticagebruik bij kinderen en adolescenten. De deelnemer heeft meegewerkt aan de vorming van de visie van de kinder-en jeugdpsychiatrische beroepsgroep.
literatuur
Correll CU e.a. Cardiometabolic risk of second-generation antipsychotic
medications during first-time use in children and adolescents.
JAMA 2009.
Gracious BL e.a. Prevalence of Overweight and Obesity in Adolescents
with Severe Mental Illness: A Cross-Sectional Chart Review. J
Clin Psychiatry 2010.
Stichting Farmaceutische Kengetallen 2008; www.sfk.nl