Neurobiologische bevindingen in het antisociale
spectrum
achtergrond Beeldvormend onderzoek neemt een steeds prominentere plaats in bij het verklaren van antisociaal gedrag. Het is dan ook de vraag hoe deze informatie kan worden geïntegreerd in de dagelijkse forensische praktijk.
doel Een neurobiologische bijdrage leveren aan adequate diagnostiek binnen het antisociale spectrum.
methoden Literatuuronderzoek met behulp van PubMed, waarbij werd gezocht met combinaties van de trefwoorden psychopathy, antisocial, neurobiology en neuroanatomy, betreffende de periode 1990-2009.
resultaten Afwijkingen in de prefrontale cortex, de amygdala, de hippocampus, de superieure temporale gyrus, het corpus callosum en de anterieure cortex cingularis bieden een mogelijke verklaring voor een groot deel van de symptomen die samenhangen met antisociaal gedrag. Het concept ‘psychopathie’ wordt vooral in verband gebracht met afwijkingen in de hersenen in een prefrontaal-temporolimbisch systeem.
conclusie Combinaties van disfuncties in de betreffende hersengebieden en gebreken in de communicatie tussen de verschillende hersenstructuren lijken een grotere rol te spelen dan tekortkomingen in de afzonderlijke hersenstructuren. De relevantie van beeldvormend onderzoek voor diagnostiek en behandeling in een forensisch psychiatrisch centrum zal worden besproken.