De relevantie van neurotrofe eiwitten bij psychotische stoornissen
achtergrond Antipsychotica hebben voornamelijk effect op positieve psychotische symptomen. Een behandeling met antipsychotica is vaak langdurig en de effectiviteit is over het algemeen beperkt. In de afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de betekenis van neurotrofe eiwitten in relatie tot het symptoomprofiel van psychosen en de effectiviteit van antipsychotica. Hierbij zijn aanwijzingen gevonden voor een verlaging van het neurotrofe eiwit Brain Derived Neurotrophic Factor (bdnf), dat betrokken is bij de synapsvorming, bij patiënten met een eerste psychotische episode. Een tweede neurotroof eiwit, S100B, is in lage concentraties neuroprotectief en in hoge concentraties neurotoxisch. Verhoogde concentraties van dit eiwit zijn gevonden bij patiënten met vooral negatieve symptomen. Wellicht is S100B ook betrokken bij het behandeleffect van antipsychotica.
doel Nagaan van de relatie tussen de serumconcentraties van de neurotrofe eiwitten bdnf en S100B en enerzijds het symptoomprofiel, anderzijds het behandeleffect van een antipsychoticum na zes weken. Daarnaast vindt op symptoomniveau een systematische evaluatie plaats van de behandeling met een antipsychoticum.
methoden In dit exploratief onderzoek zullen in een periode van twee jaar in totaal 100 patiënten worden geïncludeerd met een (recidief) psychotische stoornis die behandeld worden met een antipsychoticum. Symptoomprofiel en behandeleffect bij aanvang en na zes weken behandeling worden in kaart gebracht met Comprehensive Assessment of Symptoms and History (cash), Positive and Negative Syndrome Scale (panss) en cgi-s/i. De gegevens worden gerelateerd aan de serumconcentraties van de neurotrofe eiwitten.
resultaten Deze tussentijdse analyse betreft in totaal 25 patiënten.
conclusie Verschillen in serumconcentraties van neurotrofe eiwitten kunnen mogelijk van voorspellende waarde zijn voor de behandelbaarheid van psychotische stoornissen.