Een nieuwe visie op suïcidaliteit
achtergrond Suïcidaliteit is een belangrijk fenomeen binnen onze samenleving in het algemeen en binnen de psychiatrie in het bijzonder. Sommigen vinden de wens tot zelfdoding per definitie een teken van psychopathologie, anderen romantiseren het fenomeen tot een in principe aanvaardbare keuze van een individu. Er is in onze beroepsgroep veel kennis aanwezig, vooral op epidemiologisch gebied; wij onderscheiden een groot aantal risicofactoren en beschermende factoren. Nieuw is een ontwikkeling in het psychologische denken over suïcidaliteit. Er zijn sterke aanwijzingen dat we niet rechtstreeks te maken hebben met psychopathologie; suïcidaliteit is geen diagnose en evenmin een ziekte. Wel kunnen wij het beschouwen als een aparte persoonlijkheidsdimensie, die onder belastende omstandigheden tot een fatale uitkomst kan leiden. Deze nieuwe invalshoek heeft directe gevolgen voor ons wetenschappelijk denken over suïcidaliteit en voor onze behandelpraktijk, ook op preventief gebied.
vorm Aan de hand van een aantal slides waarop een stelling wordt gepresenteerd met meerdere antwoorden wordt de zaal uitgenodigd om zich uit te spreken over de mening en attitude ten aanzien van (aspecten van) suïcidaal gedrag. Deze interactieve discussie wordt afgewisseld met achtergrondinformatie over suïcidaliteit in het algemeen en over de nieuwe manier van benaderen, als aparte persoonlijkheidsdimensie, in het bijzonder. Tevens wordt casuïstiek gepresenteerd, zowel uit de romanliteratuur als uit de praktijk. Steeds wordt de interactie actief gezocht, bijvoorbeeld door aanwezigen te vragen om eigen ervaringen in te brengen.
leerdoel De aanwezigen hebben na afloop een breder begrip van het fenomeen suïcidaliteit. Dit heeft direct positieve gevolgen voor hun behandelpraktijk. Zij zullen beter in staat zijn om bij hun patiënten de mate van suïcidegevaar in te schatten, apart van de overige psychopathologie en of het betreffende ziektebeeld actief is of in remissie. Ook zullen de deelnemers beter in staat zijn om effectief preventief beleid te ontwikkelen.