De Wet Bopz en wilsbekwaamheid
achtergrond Het begrip wilsbekwaamheid is een complex begrip met ethische, juridische en psychologische dimensies. Binnen de huidige Wet Bopz speelt het begrip echter een beperkte rol, immers beslissingen over dwangopname en dwangbehandeling worden genomen aan de hand van het bestaan van een psychiatrische stoornis en het bestaan van gevaar en de relatie tussen beide. In discussies over de nieuwe behandelwet wordt naar voren gebracht dat wilsbekwaamheid naast het gevaarscriterium zou moeten worden gebruikt om tot afwegingen over gedwongen opname en behandeling te komen. Deze ontwikkeling maakt het noodzakelijk om tot een goed begrip van het concept wilsbekwaamheid te komen, zodat het in de dagelijkse praktijk adequaat kan worden toegepast.
doel Verhelderen van het begrip van wilsbekwaamheid binnen het psychiatrisch handelen en de mogelijke betekenis van het begrip in de nieuwe behandelwet.
methoden Er zal een overzicht worden gegeven van de literatuur over wilsbekwaamheid binnen de context van de psychiatrie. De betekenis van wilsbekwaamheid voor de praktijk wordt geïllustreerd aan de hand van een bespreking van casuïstiek.
resultaten Wilsbekwaamheid is een complex begrip, dat binnen de context van het psychiatrisch handelen verdere conceptualisering behoeft. Dit is van belang in het licht van de ontwikkeling dat wilsbekwaamheid mogelijk een grotere rol krijgt in de nieuw te ontwikkelen behandelwet.
conclusie Wilsbekwaamheid is een ingewikkeld concept, maar is in de praktijk belangrijk om tot een goede afweging te komen over gedwongen behandeling of opname.