Van probleem naar psychose: riskante jeugd
inhoud van de workshop Somberheid, verminderde concentratie, terugtrekgedrag en een achteruitgang in het functioneren op school of werk komen regelmatig voor bij adolescenten. Vaak worden deze problemen door de omgeving geduid als voorbijgaand en passend bij deze levensfase. Tegelijkertijd leert de klinische ervaring dat deze symptomen bij een subgroep wijzen op de prodromale fase van een psychotische stoornis. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de duur van de onbehandelde psychose gecorreleerd is aan de prognose op de lange termijn. Nu verschillende vroegedetectieprogramma's voor psychose geïmplementeerd zijn, is het tijd om de detectie te richten op de fase die aan de psychose voorafgaat, met de ambitie om de duur van de psychose te minimaliseren. De uitdaging hierbij is: hoe aspecifieke, leeftijdsgerelateerde en voorbijgaande gedragsveranderingen van een prodromale fase te differentiëren? Op het umc Utrecht is een spreekuur gestart voor kinderen en jongeren tot 30 jaar die een verhoogd risico hebben op een psychotische stoornis (onder andere vanwege prodromale symptomen of genetische belasting).
vorm In drie korte presentaties worden de concepten 'prodromale fase' en 'hoog risico' ingeleid. Vervolgens wordt participanten gevraagd aan de hand van gepresenteerde casuïstiek deel te nemen aan de discussie over de volgende thema's: Wat is de validiteit van de prodromale symptomen? Wanneer is medisch ingrijpen gerechtvaardigd en welke interventies zijn mogelijk?
leerdoel Aan het einde van de sessie weet de deelnemer meer van de vroege diagnostiek en herkenning van prodromale symptomen. Dit onderwerp wordt besproken in de context van de huidige kennis van risicoverhogende genetische en omgevingsfactoren.