Integrale psychiatrie in de praktijk: 'evidence-based alternative medicine' en meer...
inhoud van de cursus In onze multiculturele samenleving met een grote diversiteit aan voorkeuren en gewoontes worden ook alternatieve geneeswijzen op grote schaal gebruikt: jaarlijks door ongeveer 45% van onze patiënten (Hoenders e.a. 2006). De moderne psychiater wil natuurlijk graag stilstaan bij deze voorkeuren van de patiënt, maar kan zich niet veroorloven therapieën te adviseren die niet gevalideerd zijn door goed wetenschappelijk onderzoek. Hoe scheidt u het kaf van het koren? Sommige alternatieve geneeswijzen zijn namelijk duidelijk effectief gebleken, maar andere niet, en weer andere kunnen ernstige bijwerkingen en interacties met psychofarmaca geven (Lake 2007). Hoe sluit u aan bij de wens en visie van de patiënt? Hoe kunt u diversiteit in het behandelaanbod garanderen en tegelijk beschermen tegen misbruik, excessen of valse hoop? In het eerste deel van deze workshop wordt geïllustreerd hoe de principes van evidence-based medicine toegepast kunnen worden op alternatieve geneeswijzen. De werkwijze van het Centrum Integrale Psychiatrie wordt toegelicht aan de hand van het cag-protocol (complementaire en alternatieve geneeswijzen) Hoenders e.a. 2008). In het tweede (inter)actieve deel worden aan de hand van casuïstiek de intakeprocedure en werkwijze van integrale psychiatrie nader toegelicht en geoefend.
vorm (1) Opening en inleiding door cursusleider; (2) discussie en oefenen aan de hand van casuïstiek; (3) tweede lezing; (4) discussie en oefenen aan de hand van casuïstiek.
leerdoel De deelnemer wordt geacht aan het einde van de cursus op verantwoorde wijze effectieve en veilige cag met behulp van het cagprotocol te kunnen toepassen. Ook moet hij dan op integrale wijze een intake kunnen verrichten en weten hoe integrale psychiatrie in de praktijk wordt toegepast.