De specificiteit van interpretatiebias: een vergelijking tussen mensen met angstige en depressieve klachten
achtergrond Uit onderzoek is gebleken dat interpretatiebias van belang is bij mensen met angstklachten. Hirsch & Mathews (1997) constateerden dat mensen met een lage mate van sociale angst ambigue beschrijvingen van sollicitatiegesprekken over het algemeen in positieve zin interpreteerden, terwijl dat voor mensen met een hoge mate van sociale angst niet gold. In een daarop volgend onderzoek bleek dat ook mensen met een sociale fobie geen duidelijke interpretatiebias vertoonden, terwijl mensen zonder sociale fobie een duidelijke positieve interpretatiebias lieten zien (Hirsch & Mathews 2000).
doel Meer weten over het belang van een interpretatiebias bij depressie, vooral de specificiteit van een eventuele interpretatiebias.
methoden In dit onderzoek werd het experimentele paradigma van Hirsch & Mathews aangepast om geschikt te zijn voor zowel angstige als depressieve proefpersonen. Beschrijvingen van ambigue situaties werden aangeboden aan de deelnemers van het onderzoek. Incomplete zinnen moesten afgemaakt worden met woorden die ofwel een negatieve dan wel positieve uitkomst representeerden, ofwel een bedreigende of niet-bedreigende uitkomst. Angstige en depressieve proefpersonen werden vergeleken wat betreft correctheid en reactietijden.
resultaten Onze bevindingen bij mensen met depressieve klachten kwamen overeen met de eerdere bevindingen bij mensen met angstklachten. Mensen zonder depressieve klachten vertoonden een positieve interpretatiebias, terwijl de depressieve proefpersonen die niet lieten zien. We vonden geen aanwijzingen dat de interpretatiebias specifiek was voor angst of depressie.
conclusie Ook voor depressie is interpretatiebias van belang, maar er lijkt geen sprake te zijn van specificiteit van de interpretatiebias voor depressie of angst.