Dwang- en drangcijfers: uitkomsten van enkele instellingen
achtergrond Vanuit de doelstelling best practices op het gebied van de reductie van dwang en drang met elkaar te kunnen vergelijken is 1 oktober 2006 het initiatief genomen tot een samenwerking tussen instellingen en onderzoeksscholen waarbinnen onderzoekers werken aan het verzamelen van wetenschappelijke evidentie. Inmiddels wisselen 11 instellingen bevindingen over de uitkomsten en resultaten van de projecten uit. Tussen de instellingen is een duidelijke fasering zichtbaar, waarbij sommige instellingen een langlopende geschiedenis hebben gericht op het terugdringen van dwang en drang (Noorthoorn e.a. 2008) en andere pas kort met het onderwerp bezig zijn.
doel Dit onderzoek is een eerste stap in de ontwikkeling van criteria waarmee de verandering in de dwang- en drangcijfers in kaart kan worden gebracht.
methoden Door middel van een koppeling van gegevens geput uit patiëntregistratiesystemen zoals Psygis en User xm-care met gegevens verzameld aan de hand van de registratiemodule 'Vrijheidsbeperkende maatregelen Argus' (ggz- Nederland 2007) kunnen een aantal pidemiologische maten berekend worden (Bowers 2000). Door deze maten per kwartaal te berekenen is het mogelijk verandering door de tijd in beeld te brengen.
resultaten In de uitkomsten kunnen door de bank genomen vier typen onderscheiden worden. Allereerst zijn er instellingen die te kort registreren om van betrouwbare longitudinale gegevens te kunnen spreken, vervolgens instellingen waar de projectactiviteiten vooral effecten laten zien in de duur per dag of het aantal dagen. Daarnaast zijn er instellingen waar effecten zichtbaar zijn in het aantal gestarte separaties en ten slotte zijn er nog projecten waar er zowel effecten zichtbaar zijn ten aanzien van de duur als ten aanzien van het aantal gestarte separaties.
conclusie Vooralsnog kunnen geen vergelijkingen tussen instellingen op een goede en betrouwbare wijze worden gemaakt. Wél laten de registratie en de toegepaste analyses een oordeel van de ontwikkeling binnen een instelling door de tijd heen toe.