Implementatie en borging van ethische reflectie in de ggz
achtergrond In gezondheidszorginstellingen zien we een toenemende belangstelling voor ethiekactiviteiten die, anders dan de ethische commissies in hun traditionele vorm, óp de werkvloer plaatsvinden.
doel Moreel beraad is groepsgewijs systematisch reflecteren op een morele casus.
methoden Deze gesprekken - geleid door een ethicus - gaan over vragen rond het ethisch goede binnen het professioneel handelen. Tijd en geld worden vrijgemaakt om moreel beraad van de grond te krijgen.
resultaten Evaluaties laten een positieve waardering voor het moreel beraad zien. Deelnemers rapporteren een toenemend bewustzijn over de keuzes binnen hun handelen. Toch lijkt het moeilijk te zijn om moreel beraad zodanig te implementeren dat het vaste voet aan de grond krijgt. Het onderzoek dat zal worden gepresenteerd richt zich op de borgingsvragen die zichtbaar worden in de ontwikkelingsgang in een ggz-instelling waar op diverse afdelingen enkele jaren moreel beraad gevoerd wordt. De verschillen in organisatievormen zijn groot: in samenstelling (al dan niet cliëntparticipatie, bijvoorbeeld in het kader van gesprekken over seksualiteit binnen de instelling), verplichte aanwezigheid, frequentie of duur van het moreel beraad. Wat betekent deze diversiteit in organisatievormen voor de mate van borging?
conclusie In deze presentatie worden verschillen in ontwikkeling van moreel beraad gerelateerd aan uiteenlopende perspectieven onder de afzonderlijke groepen belanghebbenden ten aanzien van de organisatiestructuren. Voor de presentatie wordt gebruikgemaakt van data uit interviews, participatieve observaties en schriftelijke evaluaties rondom het moreel beraad.