Rom vanuit een bedrijfskundig perspectief
achtergrond De marktwerking in de zorg zal in toenemende mate van ggz-instellingen vereisen dat we transparant zijn over de effectiviteit en de efficiency van de geleverde zorg. Routine outcome monitoring (rom) levert veel gegevens op voor en over de individuele patiënt en geeft inzicht in de voortgang van de individuele behandeling. Met behulp van de rom-uitkomsten van patiënten in een bepaalde organisatorische eenheid (bijvoorbeeld een centrum) kan informatie worden verschaft vanuit een tweetal gezichtspunten: (a) zorginhoudelijk: is de behandeling effectief? (b) Bedrijfskundig: is de behandeling kostenefficiënt?
doel Onderzoeken of rom-data gebruikt kunnen worden bij het optimaliseren van het zorgproces vanuit een bedrijfskundig perspectief en bij het aantoonbaar kunnen maken van de effectiviteit en kostenefficiency van de behandeling aan (externe) stakeholders zoals verzekeraars.
methoden Exporteren van een keuze uit rom-data en deze koppelen aan andere gerelateerde data, soms uit andere bestanden (bijvoorbeeld hoofddiagnose, afdeling/centrum). Concept voor rapportage en interpretatie ontwikkelen.
resultaten Als eerste zijn alle metingen met de Brief Symptom Inventory (bsi) in een datawarehouse opgenomen. Vervolgens is een conceptrapportage ontwikkeld waarin de startwaarde van de bsi wordt vermeld en de procentuele verdeling van de patiënten over de klassen terugval, verslechterd, onveranderd, verbeterd en hersteld. Door koppeling van de individuele bsi-metingen aan de betreffende organisatorische eenheid en diagnose(groep) kan in principe onderling gebenchmarkt worden op de behaalde resultaten en aan (externe) stakeholders inzicht worden verschaft over de effectiviteit en kostenefficiency van de behandelwijze binnen Rivierduinen.
conclusie Met rom verzamelde data kunnen in principe voor bedrijfskundige sturing worden ingezet. Men dient echter goed te overwegen welke maten men kiest. Bovendien moeten rapportage en interpretatie helder en weloverwogen plaatsvinden.