Routine outcome monitoring (ROM); systematiseren van diversiteit
toelichting Binnen de geestelijke gezondheidszorg is er een groeiende vraag naar methoden om de voortgang van behandeling te meten en patiëntgegevens op een transparante wijze te communiceren. Verschillende aspecten maken dat het opzetten van een dergelijke routine outcome monitoring (rom) voor de kinder- en jeugdpsychiatrie een eigen invulling behoeft. Zo is het in deze discipline standaard om gegevens van meerdere informanten te verzamelen, wat dus maakt dat ook het verdere verloop bij deze personen nagegaan dient te worden.
Curium-lumc heeft diverse samenwerkingsverbanden ontplooid om rom breed op te zetten binnen zowel eerste-, tweede- als derdelijnszorg. Het doel is de patiëntenzorg te verbeteren en gegevens te bundelen voor onderzoek. Tijdens de sessie wordt besproken welke inhoudelijke en logistieke aspecten van belang zijn voor het implementeren van rom in de kinder- en jeugdpsychiatrie. De slotdiscussie wordt bijgestaan door M. den Hollander en N. van der Wee, beiden betrokken bij rom binnen de volwassenenpsychiatrie (lumc).
leerdoel Aan het einde van de sessie heeft de deelnemer kennis van de initiatieven die binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie en de huisartsenpraktijk worden ontplooid voor rom, en van de essentiële condities die ten grondslag liggen aan een kwalitatief goede invoering van een rom-systeem in de praktijk.