Domotica, behandeling via het beeldscherm
achtergrond 'Zorg op afstand' is een van de creatieve oplossingen die een bijdrage leveren aan het probleem van de toenemende zorgvraag. Uit onderzoek blijkt dat patiënten zich daardoor veiliger voelen en meer het gevoel hebben de regie over hun eigen leven te houden. In de thuiszorg en de ouderenzorg wordt al enkele jaren geëxperimenteerd met zorg op afstand, maar in de ggz is dit nog een novum. Zorg op afstand is een veelbelovende innovatie die ingrijpende gevolgen heeft op alle niveaus. Patiënten moeten wennen aan een andere manier van zorgverlening. Professionals moeten anders gaan denken en zorgen, bedrijfsprocessen moeten worden aangepast . Er moet worden samengewerkt met verschillende partijen, zoals leveranciers van nieuwe technologie, eventueel andere zorgaanbieders en welzijnsorganisaties in de regio, maar ook woningbouwcorporaties. Alleen op die manier kan er een goed en breed zorgarrangement geboden worden. Tenslotte heeft deze andere manier van zorgverlening ook consequenties voor het huidige financieringsstelsel.
doel De doelstelling van het onderzoek is het vaststellen van het effect van zorg op afstand in de vorm van beeldschermcommunicatie op: tevredenheid van patiënten met de geboden zorg; kwaliteit van leven, in het bijzonder eenzaamheid/ sociale relaties; psychisch en sociaal functioneren; vervulling van zorgbehoeften; de aard en hoeveelheid van de geboden zorg, efficiency.
methoden Honderd patiënten uit 2 fact-wijkteams worden at random verdeeld over een experimentele conditie waarin de beeldschermcommunicatie wordt ingevoerd als aanvulling op de gebruikelijke zorg en een controleconditie waarin alleen de gebruikelijke zorg geboden wordt.
resultaten Hoewel het onderzoek pas eind 2009 afgerond wordt, zal ingegaan worden op de eerste ervaringen met domotica bij deze doelgroep.
conclusie Ingegaan zal worden op de mogelijke toekomstige toepassingen van zorg op afstand bij de doelgroep van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen.