Meisjes in gesloten justitiële jeugdinrichtingen in Nederland:psychopathologie en seksueel risicogedrag
achtergrond De gewelddadigheid van tienermeisjes neemt toe en het aantal tienermeisjes dat in gesloten justitiële jeugdinrichtingen wordt geplaatst neemt ook toe. Uit internationaal onderzoek weten we dat deze meisjes zich niet alleen kenmerken door agressief gedrag, maar ook door veel psychiatrische problematiek, een frequente voorgeschiedenis van trauma en seksueel risicogedrag. In Nederland is nog niet eerder onderzoek gedaan naar de problematiek van deze meisjes. Om gerichte interventies te kunnen ontwikkelen tijdens en na de gesloten plaatsing is het van belang meer zicht te krijgen op het vóórkomen van deze problemen bij gesloten geplaatste meisjes in Nederland.
doel Onderzoeken wat de prevalentie is van psychiatrische stoornissen bij meisjes die verblijven in een justitiële jeugdinrichting (jji). Tevens onderzoeken hoe vaak een traumatische voorgeschiedenis, agressie en seksueel risicogedrag voorkomen.
methoden Tussen 2002 en 2004 zijn bij een representatieve groep meisjes in een jji (n = 216) psychopathologie, trauma, agressie en seksueel risicogedrag (onder andere zwangerschap) onderzocht met gestandaardiseerde instrumenten (vragenlijsten, interviews).
resultaten Bijna elk meisje bleek één of meerdere psychiatrische stoornissen te hebben en 85% van de meisjes had één of meer trauma's meegemaakt. Ook bleek 20% al zwanger te zijn geweest. Er bleek een relatie tussen psychiatrische problematiek en trauma en agressie. Tevens bleek er een relatie tussen psychiatrische problematiek en tienerzwangerschap.
conclusie Meisjes in gesloten jji's in Nederland hebben vaak ernstige psychiatrische problemen en hebben een grote kans om vroeg zwanger te worden. Interventies op het gebied van seksueel risico en psychiatrische problematiek zijn daarom van het grootste belang tijdens en na de gesloten plaatsing.