Problematisch ouderschap, een ondergeschoven kindje in de ggz?
Hoe vaak zich bij cliënten die worden behandeld in de ggz problemen voordoen in relatie tot de ouderlijke taken en de verzorging en opvoeding van hun kinderen en hoe ernstig deze problemen zijn, is niet bekend. Uit onderzoek komt naar voren dat psychiatrische problematiek en middelenmisbruik bij ouders als risicofactoren voor verwaarlozing en mishandeling van kinderen kunnen worden aangemerkt .
De jaarcijfers van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (amk) laten de laatste jaren een gestage toename zien van meldingen en consultatie, maar het geschatte aantal gevallen van kindermishandeling ligt veel hoger.
Uit een eigen inventarisatie komt naar voren dat bij 15% van de meldingen door andere personen of instanties naderhand blijkt dat één of meer gezinsleden in behandeling zijn bij een ggz-instelling ten tijde van de melding. Gezien de verstrekkende gevolgen van verwaarlozing en mishandeling is het van belang inzicht te krijgen in hoe in de ggz wordt omgegaan met problematisch ouderschap en hoe dit zich verhoudt tot de meldingspraktijk.
In een drietal inleidingen zal het thema van problematisch ouderschap van patiënten, de functie en werkwijze van het amk, het juridisch kader en de meldcode worden besproken. Aan de hand van enkele stellingen zullen de deelnemers worden uitgenodigd tot discussie met het doel te verhelderen welke belemmeringen worden ervaren in de samenwerking met het amk en welke mogelijkheden er zijn om in de ggz-praktijk bij te dragen aan signalering en preventie van verwaarlozing en mishandeling.