Preventie van dwang, de rol van ervaringswerkers
achtergrond In Nederland vinden ieder jaar duizenden gedwongen psychiatrische opnemingen plaats. Van 2002 tot 2006 vonden volgens cijfers van de inspectie 31649 dwangtoepassingen plaats. Professionals hebben de opdracht om in relatie tot hun patiënten niet te schaden, wel te doen, rechtvaardig te zijn en de autonomie te respecteren. Het toepassen van dwang staat op gespannen voet met deze opdracht. Zeker separeren is een maatregel die niet wel doet, het kan zelfs schaden.
doel In deze achtergrond ligt voor ggz Noord Holland Noord (ggz nhn) de motivatie om dwangtoepassing terug te willen dringen.
methode In 2003 is gestart met een project om vooral separatie terug te dringen. In 2002 werden nog 285 dwangtoepassingen aan de inspectie gemeld. In 2005 waren dit er 150. De teruggang betrof bijna alleen separaties. De cijfers over 2007 komen uit op ruim 100 meldingen van dwangtoepassing. ggz nhn werkt in een regio met 450.000 inwoners en is de enige aanbieder van volwassenenpsychiatrie met separeervoorzieningen. In 2002 waren er 12 opnamesepareers in gebruik en in 2007 nog 6. Het laatste jaar (2007) wordt ook gewerkt met ervaringswerkers binnen teams op opnameafdelingen. De eerste ervaringen zijn zeer positief. Doel van de discussiegroep is met name de ervaringen te presenteren.
resultaten De resultaten worden gepresenteerd. Eén van de ervaringswerkers zal haar ervaringen van het eerste jaar presenteren. Het blijkt dat dwangtoepassing vaak daar plaats vindt waar de professional het contact met de patiënt verliest. De ervaringswerker is veel beter in staat het contact te behouden vanuit de eigen ervaring en de gelijkwaardigheid. De deelnemers aan de discussiegroep zal gevraagd worden hun ervaringen in te brengen.
conclusie Deelnemers zijn aan het denken gezet over dwang en hun eigen praktijk. Onze verwachting is dat de kennis- en ervaringsoverdracht leidt tot verdere preventie van dwangtoepassing