De antisaccadetest bij patiënten met een verhoogd risico op een psychose
achtergrond Patiënten met schizofrenie presteren slechter op de antisaccadetest dan gezonde controles. In de antisaccadetest moet de reflexmatige reactie om een visuele stimulus te volgen onderdrukt worden. Deze test geeft een indicatie van het vermogen tot zelfreflectie. De antisaccadetest is niet onderzocht bij patiënten met een verhoogd risico op een psychose (uhr), die wel en geen transitie naar psychose doormaken.
doel Onderzoeken of uhr-patiënten met of zonder transitie afwijkingen laten zien op de antisaccadetest.
methode Patiënten konden geïncludeerd worden als ze in de uhr-groepen vielen: lichte psychotische symptomen, kortdurende psychotische symptomen, een eerstegraads familielid met een psychotische stoornis plus een daling van de Global Assessment of Functioning(gaf)-score of basissymptomen. Bij 35 uhr-patiënten werden de antisaccadetest en klinische vragenlijsten afgenomen. Antisaccaderesultaten werden vergeleken met de resultaten van 42 op leeftijd en intelligentie gematchte patiënten met recent ontstane schizofrenie en 28 controlepersonen (Nieman e.a. 2007).
resultaten Het gemiddelde foutpercentage op de antisaccadetest was significant hoger bij uhr-patiënten dan bij de controlepersonen. Patiënten met schizofrenie deden het slechter op de antisaccadetest dan de controlepersonen en uhr-patiënten. Er was een trend bij de richting van een hoger foutpercentage bij aanvang in de uhr-patiënten die later de transitie naar psychose doormaakten dan bij degenen die geen transitie doormaakten. Een verhoogd foutpercentage op de antisaccadetest was gerelateerd aan verminderd functioneren op een test voor het spatiële werkgeheugen.
conclusie Verminderd presteren op de antisaccadetest is ook al aanwezig bij uhr-patiënten. De antisaccadetest zou na meer onderzoek mogelijk bij kunnen dragen aan een verbeterde voorspelling van de transitie naar psychose.